Wij houden in december een Winterstop in DeBlokhuisPoort. De historische cellen 001 en 003 op de H-vleugel in De Blokhuispoort zijn dan gesloten. Zaterdag 23 januari 2021 zijn wij er weer.
Natuurlijk blijven wij wel online actief op de websites en social media. De luchtcellen, de originele “Tweepersooncel” (002) en de “Overval cel” (005) gaan niet op slot om toch een stukje historie te blijven laten zien in De Blokhuispoort.
Onze vrijwilligers gaan met vakantie, wij wensen iedereen alvast goede feestdagen en vooral blijf gezond.
Mini expositie over Vervoer en Elektronische detentie in het gevangeniswezen in De BlokhuisPoort Leeuwarden, uniek in Nederland en in samenwerking met DV&O. Sinds 1813 is er bewaakt vervoer van gevangenen. De Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) is een landelijke organisatie die onder de Dienst Justitiële Inrichtingen valt. Zij verzorgt vanaf 1 februari 1997 het vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen. Elektronische detentie wordt in ons land sinds eind 2001 toegepast. Elektronische detentie is het tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf op een plaats buiten de inrichting, meestal thuis. In november 2001 startte een proef waarbij gedetineerden met een enkelband betaald werk buiten de penitentiaire inrichting konden gaan uitvoeren. Ook in het huis van bewaring De Blokhuispoort in Leeuwarden draaide tot februari 2002 dit experiment met de naam Elektronisch Detentiehuis.
Mijn verhaal gaat over Het Virus binnen het voormalige Huis van Bewaring de Blokhuispoort te Leeuwarden. Eenmaal Het Virus binnen het huis dan zijn de rapen gaar. Ervaringen van een gevangenisbewaarder (Willem Helfrich ) aangaande Het Virus in het Huis van Bewaring De Blokhuispoort Leeuwarden.
Op welke tijdstippen ?
19:30 - 19:45 uur
20:00 - 20:15 uur
20:30 - 20:45 uur
21:00 - 21:15 uur
Vertel ook jouw verhaal
Op 6 november om 19:00 uur zwaaien overal in Friesland deuren open en worden verhalen verteld. Bij mensen thuis, in cafés, bij musea, in ziekenhuizen en… bij jou? Ook jij hebt een verhaal, dus doe mee! Je bepaalt zelf wat en waar je vertelt.
De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.
Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld.
Thema 2020: Oost/West
De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij.
Wat van ver komt
Eén spreekwoord bevat `wat van ver komt, is lekker` (=iets wat van ver komt, is bijzonder. Daarom denkt men dat het ook beter zal zijn) De wereld wordt steeds kleiner: alsof het niets is stappen we op het vliegtuig naar het Verre Oosten of Zuid-Amerika. We hoeven maar te swipen om een voorheen onbekende en onbereikbare wereld op te roepen. Via talloze kanalen weten we precies wat er allemaal speelt in de wereld en houden we contact met anderen, waar zij zich ook bevinden. Uit het oog betekent niet langer uit het hart. Ver weg is opeens heel dichtbij.
Oost West thuis het best?
Thuis in de Bijzondere Strafgevangenis Leeuwarden. Een gevangenis is een afspiegeling van de maatschappij. In onze maatschappij (Nederland) komen en wonen mensen uit verre landen. Sommige van deze mensen komen in aanraking met justitie. De rechter kan dan een vrijheidsstraf opleggen en dan komen die mensen in een Nederlandse gevangenis.
Eric de Lyon
Als Erich 5 jaar is vertrekt hij met zijn moeder en nieuwe wettige vader naar Nederlands-Indië. Zijn jeugd brengt hij door op Sumatra (Palembang-Medan) en op Java (Madioen). Erich, die zich Eric gaat noemen, doorloopt de MULO en de Algemene Middelbare School en vervult daarna zijn militaire dienstplicht bij de Marine (Soerabaija).
Mini expositie over Vervoer en Elektronische detentie in het gevangeniswezen in De BlokhuisPoort Leeuwarden, uniek in Nederland en in samenwerking met DV&O.
Sinds 1813 is er bewaakt vervoer van gevangenen. De Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) is een landelijke organisatie die onder de Dienst Justitiële Inrichtingen valt. Zij verzorgt vanaf 1 februari 1997 het vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen.
Elektronische detentie wordt in ons land sinds eind 2001 toegepast. Elektronische detentie is het tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf op een plaats buiten de inrichting, meestal thuis. In november 2001 startte een proef waarbij gedetineerden met een enkelband betaald werk buiten de penitentiaire inrichting konden gaan uitvoeren. Ook in het huis van bewaring De Blokhuispoort in Leeuwarden draaide tot februari 2002 dit experiment met de naam Elektronisch Detentiehuis.
Details over de openingstijden van de mini expositie volgen nog.
De opening van de expositie wordt in besloten kring gehouden ivm met de coronamaatregelen. Details volgen.
Verruiming openingstijden museale cellen in de Blokhuispoort op de H-vleugel. woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagmiddag vertellen de vrijwilligers het verhaal van De Blokhuispoort.
Museum Blokhuispoort heeft een aantal cellen in beheer waar het verhaal van De Blokhuispoort te zien is. Onze vrijwilligers staan u te woord tijdens de openingstijden van de museale cellen.
Cel 001 Boevenwand gevangen in glas
Cel 002 Originele tweepersoonscel
Cel 003 Mini expositie De Blokhuispoort
Cel 005 Verhaal van de Overval 8 dec 44
Cel 022 Tijdelijke tentoonstelling met de schandpaal
Een webinar is een samenvoeging van de woorden ‘Web’ en ‘Seminar’. Een webinar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet.
Een webinar, wat is het? Een webinar is een samenvoeging van de woorden ‘Web’ en ‘Seminar’. Een webinar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet.
Deelnemers kunnen het seminar rechtstreeks op hun eigen computer volgen en de spreker zien en horen.
Testruimte
Museum Blokhuispoort gaat testen of het medium webinar een toegevoegde waarde is. Met dit medium bereiken we misschien een andere doelgroep. Mensen die niet kunnen reizen of liever thuis zitten om de activiteiten van Museum Blokhuispoort te volgen. Op bepaalde tijden gaat de digitale ruimte open en dan zal een spreker een uur de ruimte openhouden voor kennismaking.
jouw donatie goud waard is voor de vrijwilligers van Stichting- Museum Blokhuispoort die het verhaal vertellen van de voormalige gevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden. Draag je een warm hart toe aan de vrijwilligers die de historische cellen in het cellenblok H-vleugel beheren, dan is iedere euro welkom.
Collectanten
Wil je collectant worden en geld inzamelen voor Museum Blokhuispoort? We vinden het fantastisch als jij ook een digitale collectebus aanmaakt voor Museum Blokhuispoort. Dit is heel eenvoudig en in een paar minuten gedaan.
i.v.m. stijging corona besmettingen zijn wij genoodzaakt om het aantal deelnemers bij te stellen van 15 naar max 10 personen. Het is bijna onmogelijk om de 1,5 meter afstand te handhaven met een groep van 15 personen in de smalle ruimtes van DeBlokhuisPoort.
Wij hanteren weer de oude prijzen van tien euro per persoon.
V.I.P. arrangementen
Beleef de bijzondere verhalenover de de voormalige Bijzondere Strafgevangenis Leeuwarden. Wij ontvangen jullie in de voormalige gevangenis DeBlokhuisPoort in Leeuwarden.
De V.I.P. arrangementen zijn op de avonden te reserveren. Er wordt per beschikbare avond één V.I.P. arrangement gegeven. Reserveer op tijd en boek via de website: www.blokhuispoort.nl/zien-en-doen/vip-arrangementen/
De binnenplaats van de Blokhuispoort is klaar om weer gasten te ontvangen. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF We proberen hier toch een festivalgevoel neer te zetten”, zegt Hotze Bouma, een van de drie ondernemers van café De Bak en Proefverlof.
Het festivalgevoel zit vooral in de aankleding van het plein, waar bijvoorbeeld een grote constructie, omhuld door jute, het beeld van een deel van het plein bepaalt. ,,En De Bak wordt een beachbar met overkapping van het terras voor de dagen waarop het weer wat minder is”, blikt Bouma op de uiterste hoek van het plein, waar een grote foodtruck klaarstaat om maaltijden in te bereiden. Bron LC.
Borsten paneel gemaakt van Brons met een RVS achtergrond. De maten zijn 75 cm x 55 cm. Dit paneel heeft jaren in het alcovengebouw gehangen van het voormalige Huis van Bewaring De Blokhuispoort in Leeuwarden. Het paneel hing in het trappenhuis waar de werkzalen zich bevonden. De gedetineerden kwamen dagelijks langs dit kunstwerk en moesten het even aanraken. Het gevolg dat de bronzen tepels een mooie glans kregen. Het kunstwerk is geschonken aan Stichting Blokhuispoort en wij bieden het nu te koop aan. Laat dit kunstwerk weer een mooie bestemming krijgen. De kunstenaar die dit kunstwerk heeft gemaakt is waarschijnlijk Joop Snoep Geboren Rotterdam 1935-02-14 Overleden Filipijnen 2013-01
Het Wijkpanel Binnenstad Leeuwarden is de nieuwe eigenaar geworden van het kunstwerk Borstenpaneel. Het Wijkpanel zal het kunstwerk in bruikleen terug geven aan de stichting Blokhuispoort, het Wijkpanel vindt het belangrijk dat het kunstwerk behouden blijft voor het museum, de binnenstad van Leeuwarden en de wijkbewoners. Het kunstwerk zal binnenkort te zien zijn in De Blokhuispoort.
Schilderij De Vlucht
Een prachtig schilderij, 136 cm breed 187 cm lang heeft jaren in het Huis van Bewaring te Leeuwarden gehangen. Het symboliseert de vlucht een bijzonder schilderij.
Veiling Kunst Museum Blokhuispoort. Het schilderij De Vlucht heeft een nieuwe eigenaar, Hessel Hijlkema. Iedereen bedankt voor het meedoen aan de veiling van Museum Blokhuispoort. De hoogte van het winnend bod wordt niet vermeld uit privacy overwegingen.
De corona maatregelen zijn versoepelt door de overheid. Dat betekent voor ons dat wij weer onze activiteiten kunnen opstarten.
Wij kunnen gebruik gaan maken van de Wasknijper expositieruimte om de VIP- arrangementen te verzorgen. Meubilair kan worden gerangschikt om de 1,5 meter afstand te waarborgen.
In de H-vleugel komt een looproute, in welke uitvoering is nog niet te vermelden. Er mag niet meer dan 1 persoon een cel betreden.
De maquette wordt verplaatst bij de luchtkooien. De spreker kan achter de maquette staan en de bezoekers aan de andere zijde, hierbij de 1,5 meter afstand in acht nemen.
CEL 001 en CEL 003 wordt dusdanig van informatie voorzien dat het zonder bemensing kan. Het is de verantwoording van de bezoeker de 1,5 meter aanduidingen op te volgen. Als stichtingsbestuur zijn wij verantwoordelijk voor de vrijwilligers. Vanaf 1 juli gaan de vrijwilligers weer u te woord staan. De openingstijden zijn aangepast op de woensdag en zaterdagmiddag staat er een vrijwilliger bij de maquette op de H-vleugel.
De zes V.I.P. arrangementen zijn zoals gewoonlijk te reserveren op de website. Wist je dat er een nieuwe arrangement is. Het verhaal over de spectaculaire overval 8 december 1944
Museum Blokhuispoort gaat de V.I.P. arrangementen in De Blokhuispoort weer opstarten. Met de nodige aanpassingen kunnen wij weer het verhaal van DeBlokhuisPoort vertellen.
Het verhaal veranderd niet alleen de uitvoering. Wij hanteren de corona maatregel die de overheid ons oplegt, anderhalve meter afstand en reserveren.
Je bent vast wel toe aan een leuke avond, reserveer op de website voor een unieke ervaring. Goed te combineren met een diner in Proefverlof.
Vandaag 2e paasdag start een nieuwe activiteit van Museum Blokhuispoort. Vrienden van Museum Blokhuispoort, Ben je nieuwsgierig naar het gevangeniswezen en specifiek naar de gevangenissen van Friesland, dan ben je al onze vriend.
Omdat de muren van de gevangenis niet kunnen praten vertellen de vrijwilligers van Museum Blokhuispoort de verhalen. Wij hebben jouw als vriend hard nodig, hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan onze tentoonstellingen, activiteiten en aankopen.
Wij hebben drie verschillende passen voor je: Vriendenpas, Partnerpas en de Familiepas. Kijk op de website voor meer informatie
Volop vriendenvoordelen
Wij willen natuurlijk ook graag iets terugdoen en daarom bieden wij onze vrienden exclusieve voordelen:
8 december 1944. Van alle verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog noemde Lou de Jong de kraak van de Leeuwarder gevangenis een van de belangrijkste pronkstukken.
Zonder ook maar een schot te lossen hebben 26 verzetshelden 51 executiegevaarlijke gevangenen uit het huis van bewaring gehaald. Moeder en dochter Jongbloed zijn bevrijd op 8 december 1944 uit het cellenblok van Huis van Bewaring te Leeuwarden.
8 december 1944 speelt zich voor het grootste gedeelte af in de oude directiekamer. De Tour doe je met maximaal 10 deelnemers. Wij nemen je mee naar december 1944 Nederland was in oorlog met Duitsland en vele verzetsstrijders werden gevangen gezet in Huizen van Bewaring.
Wij nodigen je uit in de historische directiekamer van de Bijzondere Strafgevangenis waar wij het verhaal over 8 december 1944 in woord en beeld vertellen. Wij nemen je ook mee naar de hotspots van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring.
Herinneringen van Gerrit Fokkema aan de spectaculaire ontsnapping uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden op 8 december 1944.
Het eerste exemplaar van het boekje, De laatste getuige van “De Overval” is overhandigd aan mevr. Fokkema, de weduwe van Gerrit Fokkema. Gerrit heeft vele jaren het beroemde verhaal van de bevrijdingsactie op de Leeuwarder gevangenis verteld. Sylvia Beers van Stichting Blokhuispoort heeft Gerrits verhaal vastgelegd en samen met Chris Elsinga van bureau Terp10 een prachtig boekwerk ontwikkeld. Een collectors-item, rijk gevuld met foto’s en het verhaal achter de schermen van de Overval.
Het boekje is vanwege het coronavirus alleen te verkrijgen via de webshop op www.blokhuispoort.nl. Wanneer Museum Blokhuispoort, (cel 003) H-vleugel van de Blokhuispoort, weer open kan worden gesteld voor het publiek, zal het boekje ook daar te verkrijgen zijn.
Het bestuur van Stichting- Museum Blokhuispoort heeft besloten om per direct alle activiteiten te stoppen, zoals lezingen; V.I.P. arrangementen en exposities in de H-vleugel (cel 001 en cel 003).
Door het corona virus vinden wij het niet meer verantwoord om onze vrijwilligers in te zetten bij deze activiteiten.
U kunt het Online Museum 24 uur per dag bezoeker en genieten van het verhaal van DeBlokhuisPoort. Heeft u vragen dat zijn wij bereikbaar via de e-mail of telefoon.
Dit jaar 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar vrij is.
Op velerlei manieren herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Vrijheid: “Pas als het er niet is, weet je hoe belangrijk het is. Alles van waarde is kwetsbaar” Voor ons allen is er veel waardevols.
De essentie van vrijheid is dat je niet gehinderd wordt om te zeggen en te doen wat je wilt. Vrijheid in een gevangenis
We staan er niet altijd bij stil maar een verblijf in een gevangenis betekent naast verlies van vrijheid ook voortdurend kennis maken met mensen en weer afscheid nemen.
Wij hebben nu de vrijheid om deze verhalen te mogen schrijven en om die verhalen levend te houden. Velen zijn hier gestorven en kunnen het niet meer navertellen. De muren kunnen niet praten daarom doen wij het.
Van een gesloten Blokhuis met dikke muren en tralies wordt de oude gevangenis nu verbouwd tot een open cultureel centrum. De schoonheid van de oude gevangenis blijft gelukkig intact. In deel 4 van Straffe Saken zie je hoe een bedrijf als Grendel Games zich hier heeft kunnen ontwikkelen. De Blokhuispoort is ook het centrum van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. De verbouwing is bijna klaar, het jaar kan beginnen.
Miskien is it mei it plak dêrsto weikomst itselde as mei famylje: do kiest se net. Miskien hâldst net fan it plak. Dochs bliuwt it altyd it plak dêrsto weikomst. De reis fan Froukje en Jan van Wengerden mei it skip ‘Eestroom’ sit der op. Troch Ljouwert farre se werom nei Bartlehiem. Neist de leuke, nijsgjirrige en ûntroerende gesprekken mei minsken ûnderweis hat de reis foar Froukje ek noch wat oars oplevere. Se nimt it beslút om wer yn Bartlehiem te wenjen. Dit is it slot fan de searje Thúshaven Bartlehiem, dy’t ek by Omrop Fryslân te sjen is.
Het dna van Leeuwarden #17 Tamir Herzberg út Jirnsum mist kreativiteitssintrum de Blauwe Stoep yn Ljouwert. Tagelyk hat er in hekel oan de Achmeatoer. Hy hat leaver in parrebeam. It heart allegear by syn DNA. De symboalen docht hy yn in DNA-buiske, it ferhaal fertelt Tamir oan Finster op Fryslân.
Hoe langer as de reis duorret, hoe mear Froukje har thús begjint te fielen yn Fryslân. De reis giet troch it lânskip dat se seach, doe’t se foar it earst har eagen iepen die. De reis is ek in ûntdekking fan hyltyd wer nije lânskippen. De Fryske Wâlden. Diel 7 fan Thúshaven Bartlehiem.
It kulturele haadstêdjier giet moarn offisjeel los en der wurdt rûnom yn’e provinsje hurd wurke oan allegearre kulturele aktiviteiten. Ien derfan is Lost in the Greenhouse: in teater- en musykfoarstelling spile troch Orkater. De foarstelling spilet him ôf tusken de tomateplanten yn’e kassen fan Seisbierrum. Teatermakkers en akteurs fan Orkater Geert Lageveen en Titus Tiel Groenestege keare foar de gelegenheid werom nei harren roots: Lageveen komt út Drachten en Groenestege út Warkum. It stik is ynspireard op de dea fan in jonge Poal dy’t wurke by de kassen fan Hartman yn Seisbierrum. Hy is ferdronken yn Frjentsjer. It ferhaal giet oer in leafde tusken de Poalske Woitek, spile troch in Poalske akteur, en de Fryske Klaske, spile troch aktrise Maartje van de Wetering. Woitek is wurknimmer yn’e kassen en Klaske is de dochter fan de baas. It giet oer de ferskate kulturen dy’t yn’e kassen wurkje. ,,De Friezen, Polen, Turkse Grieken en Roemenen’’, fertelt Lageveen. ,,Ze leven langs elkaar heen en er hangt een spanning. Toch hebben ze iets met elkaar gemeen. Ze hebben allemaal een gemis. De Polen bijvoorbeeld, zijn hier soms zo lang, dat ze een deel van hun leven van hun familie in Polen missen en voorbij zien gaan. En de Friezen verlangen terug naar de tijd dat er alleen maar Friezen werkten en dat er volop geklaverjast kon worden. Polen klaverjassen niet.’’ Foar it stik wurdt gearwurke mei de Poalske komponist Radek Fedyk en HaFaBra’s út Fryslân. Lost in the Green House giet op 13 april yn premiêre.
Eén van de beroemdste bewoners van de Blokhuispoort is toch wel geweest: Aage M. Als onverschrokken bankrover ging hij ’s nachts op pad met zijn zeer speciale gereedschap: de thermische lans. Hij werd gepakt, moest naar de gevangenis, maar wist te ontsnappen uit De Blokhuispoort. Aage M. werd een bekende Nederlander, hij was te gast bij Willem Duys, hij schreef een boek en maakte zelfs een plaat. De geschiedenis van Aage M. is één van de ‘Straffe Saken’, een serie over de Blokhuispoort, gemaakt door Wilfried Bijma en Ismaël Lotz. In 2018 wordt ‘Straffe Saken’ een vierdelige documentairereeks bij Fryslân DOK (Omrop Fryslân). Bij Finster op Fryslân zie je nu alvast een voorproefje. Dit is deel 3, waarin we naast Aage M. ook dj Gerard Ekdom in de Blokhuispoort zien.
Spesjaal makke foar dy! In superleuk ferske fan Hindrik van der Meer mei in prachtige dûns derby. Wa’t allegear meidûnsje? Renske, Mariana, Sophie, Aimy, Frederieke, noch in Aimy, Antje-Lotte, Sanne, Lyanne, Mirthe, en nóch in Amy! Dûnsmeester Niels út Snits hat de dûns betocht. Dus sjoch mar goed en dûnsje lekker mei. En ast it nei ien kear noch net hielendal kinst, dan setst it filmke gewoan wer op it begjin. Fynst it leuk? Lit it ús witte. Miskien meitsje wy der dan noch wol mear. Witst dat dit filmke aanst ek noch by Omrop Fryslân te sjen is? Yn it nije programma Sokkebalje. Sjongse en dûnsje se! Groetnis! Gerbrich van der Meer
In 2018 wordt in natuurgebied De Alde Feanen de Kom-Post gebouwd. De Kom-Post is een paviljoen dat is opgebouwd uit organisch materiaal en restmateriaal. Een soort burcht waar ongeveer 45 mensen plaats in kunnen nemen. Ontwerper/kunstenaar Elmo Vermijs kreeg van kunstprogramma Stream de opdracht om een kunstwerk te ontwerpen dat: “Het samenspel tussen mens, natuur en tijd centraal laat staan.” De basis wordt gevormd door stoeptegels en een hekwerk. Het hekwerk wordt gevuld met houtsnippers en gft-afval. Door de composterende werking zullen de “stoeptegel-banken” heerlijk behaaglijk aanvoelen. Het wordt de ideale plek om samen te komen en in de donkere nacht naar de sterrenhemel te kijken, óf om juist overdag naar de vogels van het Pettebosk te luisteren. Naast een warme plek voor de bezoekers, levert de Kom-Post eens in de drie jaar ook nog zo’n 250m3 hoogwaardige compost op. De Kom-Post wordt in de zomer van 2018 gebouwd in het landschap van het Pettebosk, vlakbij het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Alde Feanen. Rondom het paviljoen worden publieksactiviteiten georganiseerd, zoals bouw- en luisterdagen, educatie en workshops.
Hoewol’t er berne is yn Kolombia, Súd-Amearika, fielt Ramiro út Abbegea him Fries. Hy hâldt fan de doarpsfeesten, hy mei graach it lân rûke dêr’t syn heit buorket, hy sprekt de taal. Yn ôflevering 6 fan Thúshaven Bartlehiem fart it skip de Eestroom troch de súdwesthoeke fan Fryslân.
Dit gedicht is in wiisheid foar it liben, seit Rients Oppewal. Yn de searje Fersefilla fertelle ynwenners fan Fryslân oer gedichten dy’t har nei oan it hert lizze. Diel 18: Rients Oppewal (1999) út Ljouwert, studint ekonomy, oer it fers ‘De túnman en dea’ fan Pieter Nicolaas van Eyck (1887-1954), yn in oersetting fan Harmen Wind (1945-2010). Tekst en byld: Gerbrich van der Meer